Specialisaties

Overzicht

  • Perinatale kinesitherapie
  • Bekkenbodemreëducatie
  • Handrevalidatie
  • Kinesitherapie en revalidatie
  • Manuele therapie
  • Myofasciale therapie/ Dry Needlin
  • Sportrevalidatie en preventie
  • Radiale Shock Wave Therapie (RSWT)
  • Loopanalyse
  • Orofasciale therapie
  • Echografie

Perinatale kine

Perinatale kine

Perinatale kine bevat zowel pre- als postnatale kinesitherapie. Vanaf de zwangerschap kunnen er allerlei kwaaltjes ontstaan. We proberen de zwangerschap zo aangenaam mogelijk te maken door de musculoskeletale problemen op te lossen. De meest voorkomende zijn lage rugpijn of bekkenpijn. Oefeningen waar je meteen na je bevalling mee kan starten worden uitgelegd en ingeoefend. Ook maken we, indien gewenst, tijd om pers- en ontspanningsoefeningen aan te leren zodat je goed voorbereid naar het ziekenhuis kan gaan.

Postnataal starten we 6 weken na de bevalling of zodra de mama zich er klaar voor voelt. De bedoeling is om de nieuwe mama weer helemaal fit te krijgen. In eerste instantie ligt de focus op de bekkenbodem aangezien deze het meest belast is tijdens de zwangerschap en bevalling. Daarna komen stabiliteitsspieren, buikspieren en het hele lichaam aan bod.

Handrevalidatie

Handrevalidatie

Handrevalidatie heeft betrekking op alle aandoeningen van de hand en pols. Gaande van peesletsels, breuken, ligamentaire instabiliteit tot de ziekte van Dupuytren of de Quervain tendinitis. Aan de hand van een aangepast onderzoek wordt een behandelplan en doel opgesteld. We gaan aan de slag met zowel manuele technieken als oefeningen.

Bekkenbodemreëducatie

Afhankelijk van het probleem gaan we aan de slag met tips en uitleg over de normale werking van de bekkenbodem. Vervolgens wordt er ingezet op het verbeteren van de werking van de bekkenbodem. Dit gebeurt zowel met uitwendige als inwendige technieken of m.b.v. echografie. Mijn focus ligt op vrouwen en kinderen met bekkenbodemdisfuncties.

Kinesitherapie en revalidatie

Kinesitherapie en revalidatie

Bij kinesitherapie gaan we aan de slag met het bewegingsapparaat: spieren, gewrichten, ligamenten en pezen. We trachten d.m.v. beweging lichamelijke letsels en beperkingen op te lossen. Hieronder vallen zowel acute als chronische letsels. Denk maar aan nekpijn, lage rugpijn, peesontstekingen, overbelastingletsels,… Indien geïndiceerd, wordt eerst met echografie gekeken naar de betrokken structuren om een zo efficiënt mogelijk behandelplan op te stellen.

Revalidatie heeft betrekking op alle behandelingen na een operatie. Dit gaat van arthroscopische ingrepen van schouder, elleboog, pols, heup, knie, enkel,… tot totale knieprothese, heupprothese,…

Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie is het doorgedreven klinisch redeneren. Aan de hand van je klachten wordt een grondig onderzoek uitgevoerd waarbij we op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem. Klachten van je enkel/voet kunnen te wijten zijn aan heup of rugklachten, klachten van de pols, onderarm, bovenarm kunnen een oorzaak vinden in schouder of nekregio. Kortom, het lichaam wordt als een geheel bekeken. Qua behandelingen vallen hieronder zachte manipulatietechnieken.

Myofasciale therapie/dry needling

Myofasciale therapie/dry needling

Myofasciale therapie is de aanpak van het spierpantser, dit omvat fascia en de verschillende spiergroepen. Aan de hand van jouw verhaal en het onderzoek gaan we op zoek naar de betrokken spieren. Bepaalde spieren kunnen wijdverspreide pijn geven of net heel specifieke uitstralingspatronen. Met behulp van ischemische compressie of een naaldje trachten we een release te krijgen van de betrokken spier. Ook de keten hierrond wordt losgewerkt om zo een langdurig effect te hebben.

Sportrevalidatie en preventie

Sportrevalidatie en preventie

Bij sporten komen jammer genoeg ook blessures voor. Om deze te voorkomen kan je een preventief oefenprogramma doen. Aan de hand van de noden stellen we samen een oefenprogramma op waar je thuis mee aan de slag kan.
Als het toch tot een blessure komt, wordt er, indien geïndiceerd, eerst met echografie naar de ernst gekeken. Afhankelijk hiervan stellen we een revalidatieschema op of word je doorgestuurd naar een gespecialiseerde arts.

Radiale Shock Wave Therapie (RSWT)

Radiale Shock Wave Therapie (RSWT)

RSWT wordt gebruikt bij oppervlakkige orthopedische aandoeningen zoals peesontstekingen, calcificaties, triggerpoints,… Dit toestel geeft, zoals de naam het zegt, shocks in de vorm van hoogenergetische drukgolven. Deze worden ontwikkeld door een magneet die een projectiel aan hoge snelheid in de koker beweegt. Vlak na deze drukgolf komt er een negatieve golf. Hierdoor wordt het lichaam geactiveerd om een herstelreactie uit te voeren. Zo zal de aandoening sneller genezen.

Loopanalyse

Loopanalyse

Lopen is helemaal in! Jammer genoeg komen hier vaak blessures bij kijken. Afhankelijk van de klachten trachten we tips te geven om je loopstijl aan te passen. De focus ligt op klachtenvrij opbouwen naar het persoonlijke doel. We stellen een oefenprogramma op en kunnen je daarin begeleiden. Klachtenvrij lopen en een betere looptechniek gaan vaak hand in hand, vandaar dat je zowel op vlak van blessures als op vlak van techniek en/of snelheid verbetering zal merken.

Neem je loopschoenen, een short en topje mee naar de praktijk. Aan de hand van korte filmpjes die we vertraagd kunnen bekijken, analyseren we je loopstijl.

Orofasciale therapie

Orofasciale therapie

Orofasciala therapie is de behandeling van alle soorten van kaakpijn. Klachten zoals knarsen, pijn bij het eten, klikken, problemen met het openen of sluiten van de mond…

Echografie

Echografie

Bij echografie wordt er met behulp van geluidsgolven een beeld gemaakt van de structuren in het lichaam. Voornamelijk pezen en ligamenten zijn goed zichtbaar op echografie. Dit wordt gebruikt om een beter beeld te krijgen van hoe de structuren er vanbinnen uitzien.

Ook de bekkenbodem is goed zichtbaar met echografie. Hierdoor kunnen we een rechtstreeks beeld krijgen over de werking van de bekkenbodem.